Energetska vrednost namirnica

ENERGETSKA VREDNOST I KALORIČNA VREDNOST NAMIRNICA
Da bismo dobili ukupnu kaloričnu vrednost hrane treba da znamo koliko kalorija ima u pojedinom životnim namirnicama. Na primer: 1 gram vode ima  0 kalorija; 1 gram belančevina ima 4,1 kaloriju; 1 gram ugljenih hidrata ima 4,1 kaloriju i 1 gram masti ima 3 9,3 kalorije. Prosečna dnevna potreba tri najvažnija hranljiva sastojka iznosi: bešančevina od 75-125 grama; masti od 50-100 grama i uglienih hidrata od 350-450 grama.

Ispod su tabele energetskih vrednosti namirnica

energetska vrednost namirnica
vrednost namirnica
vrednosti
namirnice
namirnica
energetska
energetske vrednosti namirnica

Za razliku od čoveka, životinje u prirodi se ne goje jer im instinkt kaže kada treba da prestanu sa jelom. I čovek ima sistem koji upravija njegovim osećajem gladi i sitosti. On se nalazi u mozgu i zove se centar za glad. On reaguje kada u krvi nedostaju hranljive materije, kojima organizam opskrbljuje energijom, i daje želucu signal. Želudac počinje da se grči i zavija i mi osećamo glad. I uzimamo hranu.Iz mozga stiže signal da je organizam sit i da treba prestati sa jelom. All, mi jedemo dalje, jer imamo dobar apetit. I gojimo se. Zato je veoma važno da razlikujemo osećaj gladi od dobrog apetita i stanemo kada smo siti, a ne kada zadovoljimo apetit.

Svaka osoba koja želi da se bavi rekreativnom telesnom aktivnošću, bez obzira na godine, mora se prethodno konsultovati sa svojim lekarom lekarom specijalistom koji će posle pregleda i potrebnih analiza dati stručno mišljenje i savetovati koji je oblik i način upražnjavanja rekreativne aktivnost najpodesniji za tu osobu.


loading...