Kako skinuti salo sa stomaka i struka

Kako skinuti salo sa stomaka i struka je bilo pitanje koje su uglavnom postavljale osobe takozvanog”srednjeg doba” danas zbog ovog problema i kod mladih postoji veća zabrinutost nego ikad.

Kako žene idu ka srednjim godinama, njihov udeo masti u telesnoj masi teži da se poveća i to više nego kod muškaraca. Posebno u menopauzi, ekstra kilogrami imaju tendenciju da se nalepe oko struka,smenjujući zone skladištenja masti u donjem delu tela kukove i butine. Čak i žene koje zapravo ne dobiju na težini i dalje mogu dobiti nekoliko centimetara u struku.

U jednom trenutku,mnoge žene prihvate ove promene, kao neizbežnu činjenicu života u postmenopauzi.Ali stomačna ili visceralna mast je od posebnog značaja jer je to ključni igrač u izazivanju različitih zdravstvenih problema – mnogo više nego potkožno salo stomaka, vrsta masti koju možete uhvatiti rukom ispod kože. Visceralne masti, s druge strane, nalaze se van domašaja, duboko unutar trbušne duplje, gde se gomilaju između naših trbušnih organa.

Visceralne masti su povezane sa metaboličkim poremećajima i povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2 . Kod žena, ona je takođe povezana sa rakom dojke i potrebom za operacijom žučne kese.
kako skinuti stomak struk

Masti akumulirane u donjem telu (gojaznost kruška oblika) je potkožna, dok salo u predelu stomaka (gojaznost jabuka oblika) je uglavnom visceralna.
Na to gde će se salo gomilati utiče nekoliko faktora. Nasleđe je jedan,hormoni su takođe uključeni. U menopauzi,proizvodnja estrogena se smanjuje i dolazi do povećanja sala stomaka posle menopauze. Neki istraživači sumnjaju da je pad nivoa estrogena u menopauzi takođe povezan sa povećanim nivoima kortizola, hormona stresa koji promoviše akumulaciju sala  stomaka i struka.

Najpreciznije tehnike merenja količine viceralnog sala, magnetna rezonanca i kompjuterizovana tomografija, su skupe i nisu dostupne za rutinsku upotrebu. Međutim, istraživanja pomoću ovih metoda snimanja pokazala su da obim struka odražava abdominalne masti.Takođe postoje dokazi da je obim struka bolji prediktor zdravstvenih problema nego indeks telesne mase (BMI), koji ukazuje samo ukupne telesne masti.
Merenje

Kako skinuti salo sa stomaka i struka

Najjednostavniji način da proverite abdominalne masti je da izmerite obim svog struka.Razvucite mernu traku oko stomaka otprilike u nivou pupka.Odnos između obima struka i zdravstvenog rizika zavisi od visine. Na primer, kod azijskih žena koje su veoma niske rastom, obim struka iznad 31,5 centimetara se smatra zdravstvenim rizikom.

Šta nije u redu sa salom oko stomaka i struka?

Salo u telu, ili masno tkivo, čeka pasivno da se iskoristi za energiju. Ali istraživanja pokazuju da su masne ćelije – posebno trbušne masne ćelije -biološki aktivne. To znači da masti oko endokrinog organa ili žlezde,mogu da poremete proizvodnju hormona i drugih supstanci koje mogu da utiču na naše zdravlje. Jedan takav hormon je leptin, koji se obično ispušta posle obroka i prigušuje apetit.

Veći obim struka i stomaka takođe predviđa razvoj visokog krvnog pritiska, bez obzira na ukupne telesne masti.

Kako skinuti salo sa stomaka i struka

Dakle, šta možemo da uradimo u vezi skidanja sala sa stomaka i struka?
Polazna tačka je dovođenje težine pod kontrolu, u principu za borbu protiv abdominalne masti, posebno, je važna redovna umerena fizička aktivnost- najmanje 30 minuta dnevno (a možda i do 60 minuta dnevno).

Trening snage (vežbanje sa tegovima), takođe može da pomogne u borbi protiv abdominalne masti.

Dijeta je takođe važna. Obratite pažnju na veličinu porcija, i više unosite složene ugljene hidrate (voće, povrće i žitarice),izbegavajte jednostavne ugljene hidrate kao što su beli hleb,testenine, i slatka pića.
Zamena zasicenih masti i trans masti sa polinezasićenim mastima takođe može da pomogne. Ali drastično smanjenje kalorija nije dobra strategija, jer može da natera telo da u režimu izgladnjivanja, uspori metabolizam i paradoksalno prouzrokuje da telo skladišti masti još efikasnije, kasnije kad se predje na normalnu ishranu.

Stručnjaci ističu da je način života, a naročito fizička aktivnost najbolji način za borbu protiv visceralnih masti.
Odgovor na pitanje kako skinuti salo sa stomaka i struka ispada da je veoma jednostavan.
Jedite manje i hranite se zdravije.
Budite aktivni 5 dana nedeljno ako ništa drugo barem priuštite sebi brzu šetnju u trajanju od 30 do 60 minuta.


loading...