Zategnite trbušnjake

Čvrst i zategnut stomak predstavljaju temeljac dobro građenog tela.Trbušnjaci su središte i najbolje otkrivaju opštu formu. Ako sanjate o pločicama, ili samo želite do održite skladnu figuru, izdvojite – malo vremena.

Trbušnjaci su vrlo specifični i pomalo zahtevni mišići, jer ako ne spojite više vežbi, rezultat će izostati. I ne zaboravite da je pravilno disanje jako važno, jer se tako dodatno zateže trbušni zid. Steći ćete dobro držanje i zaštiti ledja. Posle treninga treba piti što više tečnosti, najbolje limunade koja nadoknađuje potrošene vitamine.
Uz vežbe ostaje da vodite računa o uravnoteženoj ishrani. Dajte telu samo ono gorivo koje mu je potrebno: povrće, voće, integralno pecivo i nemasne izvore proteina (piletina, riba, teletina).
Ne zaboravite da uvek treba jesti bar sat i po pre vežbanja.

 

 

Vežba 1
Oslonac je celim telom na podlozi, noge su smotane kao u turskom sedu, a ruke su ispod glave. Lagano podižite lopatice, pa vraćajte u početni položaj. Radite 3 serije po 20-25 ponavljanja.

VEŽBA ZA LEP STRUK
Ležite na ledja, lopatice ostaju na podlozi, a noge savijene u kolenima su pored tela. Lagano podižite gornji deo tela i vraćajte se u početni položaj. Radite sa svake strane 2 serije po 15 ponavljanja. Vežba je izuzetno dobra za kose trbušne mišiće koji struku daju lepotu.

 

 

 

VEŽBA KOSO UVIJANJE
Položaj tela je isti, samo su noge ispružene. Polako podignite lopatice i uvijajte trup i ruke, u jednu pa drugu stranu. Radite naizmenično po 15 ponavljanja, vodeći računa da se samo lopatica podiže od podloge.

 

 

VEŽBA ZA ZATEZANJE TRBUŠNJAKA UVRNUTI ZGIB
Telo je na podlozi, kolena su sastavljena i savijena pod uglom od 30 stepeni. Polako podižite i uvijajte u stranu trup i lopatice, pa vraćajte u početni položaj. Radite 3 serije po 20 ponavljanja.

 

 

PRAVI UGAO
Oslonac je ponovo celim telom na podlozi samo što su noge podignute u kukovima pod uglom od 90 stepeni. Laktom dodirnite koleno jedne noge, vratite se u početni položaj, pa ponovite pokret laktom druge ruke. Radite 3 serije svakom nogom po 15 ponavljanja.

LOPTA ZA DONJI ZID
Poslednja vežba sa loptom jača donji trbušni zid. Ruke su ispod zadnjice, a noge su ispružene sa loptom koju pridržavate unutrašnjom stranom stopala. Podižete lagano i spuštajte noge, pazeći da vam lopta ne isklizne. Radite 2 serije, po 20 ponavljanja.